I dag er det “Commons'” fødselsdag HURRA HURRA HURRA! – hvordan vil DU fejre dagen? #commonsXdk

Fotokagebillede til den danske Wikipedias 10-års jubilæum

Som jeg skrev i går, så markerer vi den 7. september 2014 at Wikimedia Commons, Wikimedia Foundations projekt til deling af medie-filer på tværs af alle de øvrige projekter, fylder 10 år!

Hvordan vil DU fejre denne vigtige mærkedag for Wikimedia?

Den korte vejledning

  1. SÆT I GANG!
  2. Del dit værk på Twitter, Facebook eller Google+, hashtag med #commonsXdk


Den længere vejledning

  1. Tænk over et billede du vil tage eller allerede har, som du frit ønsker at dele med verden
  2. Få det på din computer
  3. Tænk over licensen, f.eks. Creative Commons Navngivelse/Del på samme vilkår
  4. Vælg vejviseren hvis du har brug for vejledning
  5. Følg vejledningen
  6. Del dit værk på Twitter, Facebook eller Google+, hashtag med #commonsXdk

OG SPØRG!

Sådan vil JEG fejre dagen

Jeg har planlagt at fejre dagen ved at sørge for at artiklen på dansk Wikipedia om Rockmaskinen bliver opdateret og – langt om længe – får et billede.

Hertil måske billeder af kage og chokolade, selv om man måske kan argumentere for at hun allerede har fået rigeligt.

Jeg glæder mig til at se og høre hvad du deler, og vil gerne samle det her på bloggen, så giv mig et pip på @kim_bach, og jeg holder øje med #commonsXdk hashtag

Hvis du vil vide mere – Hvad er Wikimedia Commons?

Fra beskrivelsen på dansk Wikipedia:

Wikimedia Commons (eller blot Commons) er en central database til frie mediefiler, især billeder, videoklip og musik. Det er et Wikimedia-projekt, som blev sat i gang den 7. september 2004 og som nu har over 6,5 mio. filer, der er blevet uploadet og bliver vedligeholdt af frivillige. Databasen og dens filer kan bruges af alle, men de har en særlig status i forhold til de andre Wikimedia-projekter – herunder Wikipedia – da Commons-billeder kan flettes direkte ind i bl.a. Wikipedia-artikler som om de lå lokalt

Wikipedias brugere, “Wikimedia Commons,” Wikipedia, Den frie encyklopædi, https://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikimedia_Commons&oldid=7609213 (hentet september 7, 2014).

I udgangspunkt er Wikimedia Commons interesseret i næsten alt, men der er nogle anderledes, og ikke så restriktive, såkaldte “notabilitetskrav” for materiale du deler på Commons, end der er for Wikipedia.

Det betyder f.eks. at det du deler ikke behøver at have encyklopædisk værdi. Det vigtigste krav er at materialet har en fri licens dvs. er frit indhold.

Hvis du vil vide mere – Hvad er Frit Indhold?

Fra beskrivelse af frit indhold på dansk Wikipedia:

Frit indhold, eller fri information, er enhver form for funktionelt værk, kunstværk, eller andet kreativt indhold uden restriktioner for folks frihed til at bruge, videre give, forbedre, eller dele indholdet. En vigtig egenskab er, at hvis frit indhold ændres, udvides eller indarbejdet i et andet værk, skal det afledte værk også distribueres under en fri licens. For at kunne blive betragtet som frit indhold skal et værk tillade ændringer og deling

Wikipedias brugere, “Frit indhold,” Wikipedia, Den frie encyklopædi, https://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Frit_indhold&oldid=6913623 (hentet september 7, 2014).

Jeg bruger næsten altid Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0) licensen, når jeg deler materiale på Internettet, det betyder at jeg:

Giver alle ret til frit at bruge, ændre og endog sælge, det materiale jeg deler, sålænge de deler afledt materiale på samme vilkår og oplyser om at det var mig der producerede det oprindelige materiale.

Kim Bach har siden 2012 været suppleant til bestyrelsen for Wikimedia Danmark, den danske støtteforening for Wikimedia Foundation. Du kan kontakte ham via. hans brugerside på dansk Wikipedia.

Kim er også en del af Wikipedia-“kavalariet” bedre kendt som Mentorprogrammet, vi står klar til at hjælpe dig

Skriv et svar