Vil du være med til at fejre Wikimedia Commons 10 års jubilæum?

Commons logo

bliver 10 år gammel nu på søndag (red: 7. september 2014) — vil du være med til at fejre det?
Vi opfordrer alle til, sammen med Wikimedia-fællesskabet, at dele et billede med frie licenser med verden.

Wikimedia Commons er en af verdens største samlinger af undervisningsmaterialer, der er frigivet under frie licenser. Commons er det centrale “lager” for flertallet af illustrationer på Wikipedia, og det indeholder mere end 22 millioner billeder af alt lige fra den første gang mennesket fløj til den sidste quagga. Historiske skatte, som f.eks. et kinesisk stjernekort, samt stjernene fra det europæiske melodigrandprix 2014.

Du kan finde billeder på Commons der illustrer artiklerne på Wikipedia, men også fotografier i dine aviser eller diagrammer i dine skoleopgaver. Billederne er altid udgivet under frie licenser, og inkluderer bidrag fra individuelle amatørfotografer, sammen med bidrag fra samlinger fra verdens førende arkiver.

[caption width="190" align="alignright"]Det allerførste fotografi der blev delt på Wikimedia Commons ("Quail1.PNG " af Node, under CC-BY-SA-3.0)
Det allerførste fotografi der blev delt på Wikimedia Commons (“Quail1.PNG “ by Node, i dag under CC-BY-SA-3.0)

Alt dette er muligt, takket være det utrolige arbejde fra det frivillige Wikimedia Commons fællesskab. I løbet af 10 år har fire millioner registrerede brugere delt billeder og andre mediefiler, kurateret licenser og krediteringer, oprettet kategorier, organiseret metadata, og slettet indhold eller billeder der ikke er underlagt frie licenser.[1] I tillæg til deres arbejde på wikien (engelsk: on-wiki), har disse frivillige inspireret partnerskaber med ledende kulturinstitutioner, således at endnu flere billeder og medier kan blive tilgængelige for verden.

Wikimedia Commons blev officielt lanceret 7. september 2004, med en uformel email til en Wikimedia mailliste. Noten, der henviste brugerne til commons.wikimedia.org, udtrykte det vage håb at projektet engang med tiden ville får dets eget domæne (engelsk: “get[s] its own domain.”) (Vi er glade for at sige at det stadig er præcis det!) Den samme dag, user:Node_ue blev det aller første fotografi et snapshot af to vilde Gambel-vagtler, der blev taget mens de “tilfældig[t] var ved at spise fuglefrø i mine forældres baghave” (engelsk: “happen[ed] to be eating birdseed in my parents’ backyard.”), delt.

Skabelsen af Commons var blevet foreslået af den, dengang, frivillige wikimedian Erik Moeller (han er i dag underdirektør for Wikimedia Foundation). Hans oprindelige forslag fra marts 2004 om skabelsen af et centralt lager for billeder, offentlige (public domain) tekster og andre frit liceserede dokumenter udtrykte det håb, at Commons kunne “stille det største lager af frit licenseret materiale, med en mekanisme — Wikimedia-fællesskabet selv – til kvalitetskontrol, som de øvrige projekter mangler” (engelsk: “provide the largest such repository of freely licensed material, with a quality control mechanism” “that other projects lack.”)

I de år der er gået siden, har Commons oplevet kreativitet, samarbejder og endog konkurrencer — alle udsprunget af Commons-fællesskabet — , en stærk indikation af at dets oprindelige vision er blevet til virkelighed.

I løbet af det sidste årti har Commons-fællesskabet udvidet bredden og tilgængeligheden af fotografier, historiske dokumenter og andre materialer gennem partnerskaber med kulturelle instituioner. Disse partnerskaber der er kendt som GLAM (forkortelse for Galleries, Libraries, Archives, Museums (dansk: Gallerier, Biblioteker, Arkiver og Museerer – det knap så mundrette GBAM) af wikimedianere.

Donationer fra organisationer som det franske nationalbibliotek og de tyske national arkiver har tilført uvurderlig uddannelsesmæssig og kulturel rigdom til Wikimedia Commons.

I den forløbne sommer offentliggjorde USAs nationalarkiv, der allerede havde stillet over 100.000 billeder til rådighed, at de havde til hensigt at dele alt dets materiale på Commons.

Wikimedia Commons er også hjemsted for den fællesskabsskabte Wiki Loves Monuments (WLM) konkurrence, der nu er i gang for femte år i træk. WLM beder for nuværende, og frem til udgangen af september, om indhold. Wiki Loves Monuments opfordrer folk fra hele verden til at dele billeder af deres kulturarv, herunder historiske bygninger, monumenter og andre værker, og WLM er blevet anerkendt af Guinness Book of World Records som verdens største fotokonkurrence.

Vi fejrer disse, og mange andre resultater og milesten, ved dette 10-års jubilæum og vi opfordrer dig til at fejre det sammen med os.

Hvordan kommer du igang?

Der er en god vejledning på engelsk her, men helt generelt er Commons altid på udkig efter frit-licenserede billeder, der endnu ikke er en del af dets samling, specielt billeder af høj kvalitet til Wikipedia-artikler, der endnu ikke har illustrationer, eller billeder af notable personer, steder eller historiske begivenheder. Hvis du ikke har et frit-licenseret billed, der er dit eget, som du kan dele, så kan du måske overveje at starte en dialog med din lokale kulturinstitution om hvordan de kan bidrage deres samling til Commons.

Ved at dele passende billeder under en fri licens, kommer du med i Commons-fællesskabet, der består af kreative og kuratorer og er dermed med til at sikre projektets fortsatte styrke i det kommende tiår.

Lila Tretikov, Executive Director

  1. Ved at gøre sådan, er Wikimedia Commons frivillge blevet velbekendt med spidsfindighederne i international ophavsrets-lovgivning (vidste du at brugerne har efterforsket og dokumenteret “freedom of panorama”-regulativer i 147 lande på Commons?). Commons-fællesskabets omhyggelige kuratering af billeder er underbygget af det ekstremt lave antal af forespørgsler om fjernelse af materiale, der er underlagt ophavsret som Wikimedia Foundation modtager årligt, og som det er dokumenteret i vores nyligt frigivne gennemsigtighedsrapport.

 
Et udvalg af billeder fra Wikimedia Commons (du kan også bladre i hele samlingen af 6.389 udvalgte billeder – billeder som fællesskabet har udvalgt til at blive fremhævet som nogle af de bedste på Commons):
“The Tetons and the Snake River” by Ansel Adams, under PD“Migrant Mother” by Dorothea Lange, under PD
“NTS Barrage Balloon” by US DOE, under PD“A butterfly feeding on the tears of a turtle in Ecuador” by amalavida.tv, under CC BY-SA 2.0“Pāhoehoe Lava flow” by Brocken Inaglory, under CC BY-SA 3.0

“Figure of the heavenly bodies” by Bartolomeu Velho, under PD

“Albert Harris – Coconut shy B” by Andrew Dunn, under CC BY-SA 2.0

“Lower Antelope Canyon 478″ by Meckimac, under CC BY-SA 3.0

“Martian Dust Devil Trails” by NASA, under PD

“Biodegradable Plastic Utensils” by Agricultural Research Service, under PD

“Milky Way” by Stéphane Guisard, under CC-BY-3.0

“Jakarta old football” by Jonathan McIntosh, under CC BY 2.0

“Ferenc Ilyes (HUN), Artur Siodmiak (POL)” by Steindy, under CC BY-SA 3.0

“Usain Bolt Olympics Celebration” by Richard Giles, under CC BY-SA 2.0

“Inde bondo” by Yves Picq veton.picq.fr, under CC-BY-SA-3.0

“Morgan Pressel” by Keith Allison, under CC BY-SA 2.0


Denne artikel er baseret på Will you join in celebrating the 10th anniversary of Wikimedia Commons?, og er skrevet af Lila Tretikov, den blev udgivet 5. september 2014 på Wikimedia Foundations blog. Den oprindelige artikel blev udgivet under en Creative Commons Attribution 3.0 unported license. Nogle billeder er udgivet under CC-by-SA.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *